Voertuig importeren uit België? Controleer het chassisnummer

Een voertuig importeren uit België? Controleer dan het chassisnummer om er zeker van te zijn dat de historie en de opgegeven kilometerstanden die de verkoper van de auto heeft opgegeven ook echt kloppen. Er zijn namelijk allerlei zaken waarmee fraude gepleegd kan worden wanneer een auto wordt geïmporteerd. Door als koper zelf een VIN controle of Chassisnummer check op de juiste manier uit te voeren kan je voorkomen dat jou dit overkomt en blijf je problemen een stap voor. Waar u op moet letten na het opvragen van een voertuigrapport beschrijven we in deze post. Het is wel van belang om hier alles over te weten zodat je een eventuele aankoop ook goed aan kan pakken. Let dus op het volgende.

De zaken die meespelen

Wanneer je een voertuig gaat importeren uit België, Duitland of Italie, controleer je het chassisnummer vanwege een aantal redenen. De zaken die je in ieder geval kan leren zijn dan bijvoorbeeld deze:

Is de auto gestolen geweest?
Is er ooit schade geweest?
Klopt de tellerstand?
Hoe zit het met vorige eigenaren?
Klopt alle technische informatie?

Al deze zaken zijn allemaal gevoelig voor fraude. Dit is dan ook precies de reden waarom je altijd een check moet uitvoeren. Betrokken raken bij fraude kan ook voor de koper flinke gevolgen hebben. Dit kan je gelukkig wel zelf voorkomen door er zelf het nodige aan te doen.

Is de auto ooit gestolen?

De eerste reden waarom je moet controleren is om te zien of er ooit diefstal van de auto heeft plaatsgevonden. Als je een voertuig importeert uit België of ander EU land, dan wil je er zeker van zijn dat de auto of motor niet gestolen is geweest? Controleer het chassisnummer om er zeker van te zijn dat je niet in plaats van een koper straks een heler blijkt te zijn. Een gestolen auto zal je immers niet mogen houden wanneer dit wordt achterhaald door het RDW, Politie of Belastingdienst. Je wordt hier ook niet voor gecompenseerd wanneer de auto wordt weggehaald. Een goed kentekenrapport is in Nederland makkelijk op te vragen via een kentekencheck. In het buitenland worden kentekens echter niet geregistreerd, en kun je alleen achter historische voertuiginfo komen door het chassisnummer van een voertuig op te vragen.

Controleer schadehistorie via het Chassisnummer

Een voertuig importeren uit België? Controleer het chassisnummer dan ook om er zeker van te zijn dat je een auto krijgt die in goede staat is. Het kan immers zomaar zo zijn dat de auto ooit bij een ongeval betrokken is geraakt. Wanneer er flinke schade is geweest, dan is dit weg te werken door reparaties uit te voeren. Wanneer dit echter is gedaan, dan kan jij als koper dus niets meer van de voorgeschiedenis terugzien. Toch is het niet de bedoeling dat dit verzwegen wordt. Let er daarom dus goed op door de check te doen.

 

Dit artikel is geplaatst door (Kessels), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.

Uw expert voor auto-onderdelen op internet is autodoc.BE