Hoe vind je de beste rijschool

Tegenwoordig mag je in Nederland vanaf je 16,5 jaar bent beginnen met het volgen van rijlessen, wat betekend dat je op hele jonge leeftijd al voor moeilijke uitdagingen komt te staan. Bij welke rijschool ga je lessen? Wat is het verschil tussen de rijscholen met verschillende pakketten, waarom verschillen de prijzen zo erg en wat is dan de beste keuze? Het kost namelijk allemaal een hoop tijd en geld, dus is het van belang dat je je er goed in verdiept.

Prijs/kwaliteit verhouding

Aangezien de prijs meestal de eerste selectie is, is dit een erg belangrijk punt. Net als eigenlijk ieder ander product of iedere andere dienst die je afneemt, betekent de goedkoopste niet altijd de beste is. Door een goedkopere rijschool te selecteren, loop je het risico dat de kwaliteit van de lessen niet ideaal is, waardoor goedkoop na vele lessen en (her)examens verandert in een ander plaatje. Het is van belang dat de instructeur voldoende ervaring heeft, niet alleen rijden, maar ook met les geven. Les geven en het geduld en de kunst om dingen goed uit te leggen, is namelijk ook een vak apart. Blijf daarnaast zelf ook scherp. Let er op dat je nieuwe dingen blijft leren, maar ook de geleerde handelingen blijft herhalen. De meeste instructeurs hebben echt het beste met je voor, maar neem ook zelf het initiatief om stappen te maken en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Een persoonlijk op jou afgestemd lespakket 

Iedere rijschool is natuurlijk anders, iedere instructeur is anders, maar ook iedere leerling is weer anders. Sommige leerlingen halen hun rijbewijs in 10 lessen of minder, terwijl anderen studenten weer boven het gemiddelde van 38 lesuren (CBR, 2017) uitkomen. Zoek daarom naar een rijschool die in staat is om op maak gemaakte lespakketen samen te stellen, wat aansluit op jouw kennis, ervaring en leer snelheid. Op die manier bespaar je niet alleen tijd en geld, maar houd je ook plezier in de rijlessen.

Een klik tussen leerling en instructeur is belangrijk

Om deze fijne en kwalitatieve lessen te realiseren, is het van belang dat de instructeur jou leert kennen en er een gezellige klik is. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt praten met de instructeur. Kies voor een rijschool die werkt met een proefles, waardoor je direct kunt ervaren of de klik met de instructeur er is en hij of zij geduldig en begripvol is.

Betrouwbaarheid

Ga voor een rijschool die betrouwbaar is in afspraken, prijzen en beloftes nakomen. Wanneer een instructeur meerdermaals te laat is, gaat dit op den duur ten koste van het plezier tijdens het rijlessen. Nogmaals, goedkoop kan ook duurkoop zijn. Rijlessen zijn nou eenmaal prijzig, dus pas op dat bepaalde prijzen en aanbiedingen niet te mooi om waar te zijn. Naast de rijschool en instructeur zelf, is het ook van belang dat de materialen kwalitatief in orde zijn. Iedere auto kan wel eens pech of een mankement hebben, maar het CBR stelt strenge eisen aan een lesauto. Let er op dat de auto waarin je rijdt ook goed in orde is.

De keuze

Het is en blijft ontzettend moeilijk. Een goed voorbeeld is een rijschool in Nieuwegein, welke prijs, kwaliteit, persoonlijkheid en betrouwbaarheid perfect combineert. Woon je hier in de buurt, stop dan met zoeken. Is Nieuwegein wel wat verder bij jou vandaan, bekijk dan alsnog dit voorbeeld eens als referentie voor jouw verdere zoektocht naar een goede rijschool. Succes!

Uw expert voor auto-onderdelen op internet is autodoc.BE